SEO: hoe kies je de juiste termen voor je zoekopdrachten?
Zoekmachine-optimalisatie (SEO) is een van de beste manieren om je bedrijf te laten groeien. Hiermee vergroot je de kans dat je site op een goede manier door met name Google gerangschikt is bij zoekopdrachten. Maar hoe ontluik je de SEO-potentie van je website op een eenvoudige en adequate manier?
Een belangrijk component bij het vergroten van je SEO is het juiste gebruik van keywords en beschrijvingen. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld WordPress kun je deze, als je gebruik maakt van een thema waar dit goed is ingesteld, per pagina opstellen. Hiermee heb je de mogelijkheid om per item en doelgroep kort en kernachtig te bepalen voor welke zoekopdrachten je site- en pagina informatie relevant kan zijn.
Je begint daarbij, vanzelfsprekend, met het kiezen van de juiste zoekwoorden. Maar hoe kies je deze? Voordat je hierover een beslissing neemt, moet je eerst goed nadenken over jouw specifieke SEO doelen. Zet je SEO alleen in om traffic naar je website te vergroten, of is het misschien beter om daarin specifieker te zijn?
Bedenk daarbij dat – ondanks allerlei mooie beloften van sommige plug-ins bijvoorbeeld – de realiteit vaak hard kan zijn.
Wees specifiek
Want: SEO is een lange termijnstrategie. Als je nu veranderingen in je keywords aanbrengt, kan het dagen, weken soms maanden (!) duren voordat je hiervan de resultaten begint te zien. Daarom is het soms beter om voor je zoekopdrachten een niche te zoeken waar minder concurrentie zit. Of misschien door je doelgroep veel nauwer te definiëren. Ben je op zoek naar meer traffic of wil je bezoekers die specifiek naar jouw product op zoek zijn? En wil je daarbij bezoekers die meteen gemotiveerd zijn om te kopen of wil je ze eerst alleen in contact laten komen met je merk?
Bepaal een juiste combinatie van zoektermen
Bepaal een goede mix van hoofd-zoekwoorden(keywords) en lange-staart-zoekwoorden (description). Dat lijkt misschien gecompliceerd, maar dat is het niet. Hoofd-zoekwoorden zijn een meestal korte zinnen – hooguit een, twee of drie woorden – die wat algemener zijn en zich richten op meer traffic.
Lange-staart-zoekwoorden zijn langer, meestal echte volzinnen, die veel specifieker zijn in hun omschrijving. Hoofd-zoekwoorden richten zich meer op een langere termijn strategie, lange-staart zoekwoorden focussen meer op de korte termijn met snellere resultaten. Het zal duidelijk zijn: voor de beste, algemene, resultaten zul je beiden zoekwoorden op een juiste manier moeten combineren.
Doe research
Zodra je – het beste samen met je web-ontwikkelaar – een SEO visie en je algemene en specifieke doelen hebt uitgewerkt, kun je starten met je vooronderzoek.
Ga daarbij terug naar de basis: zet weer eens goed op papier waar jouw doelgroep naar op zoek is en focus je daarbij op echte, concrete zoekopdrachten in het zoekveld van Google. Bijvoorbeeld: “katoenen sokken lichtblauw”. Hierin hoef je niet volledig te zijn, maar krijg je wel een goed beeld van de categorieën en specificaties van zoekopdrachten voor jouw producten. Probeer daarbij zowel hoofd-zoekwoorden als lange-staart-zoekwoorden toe te passen.
Maak gebruik – op basis van bovenstaande opdrachten – van onderwerp- en trefwoordengenerators om meer ideeën over zoekwoorden en onderwerpen te bedenken. Een goede tool hiervoor is Keyword-Explorer van Moz.
Maak daarna een zoekwoorden-hoofdlijst en zet alle zoekwoorden in een spreadsheet, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken. Maak de lijst vervolgens kleiner door de minst relevante zoekwoorden weg te strepen. Kijk daarbij naar volume, ofwel hoe vaak naar een specifieke term wordt gezocht. Check vervolgens het concurrentieniveau van elk zoekwoord. Het is geen toeval dat de zoekwoorden met het grootste volume ook de meeste concurrentie hebben. En natuurlijk: hoe hoger de concurrentie, hoe moeilijker het wordt om voor dat zoekwoord te scoren. Tussen die twee moet je streven naar de juiste balans.
Vervolgens moet je rekening houden met de relevantie van elk zoekwoord. Natuurlijk: een zoekwoord kan veel traffic genereren en een laag concurrentieniveau hebben, maar is dit webverkeer ook echt van belang voor de doelen die je gesteld hebt, zoals meer omzet of juist een betere branding van je merk?
Selecteer de beste zoekwoorden
Dit is altijd een mix van rationele overwegingen en persoonlijke smaak. Als je je hoofdlijst hebt verkleind tot de meest optimale zoekwoorden dan pik je er nu de aller,- allerbeste uit. Ofwel: die termen waarvan je overtuigd bent dat ze écht de grootste kans opleveren dat ze worden geassocieerd met jouw producten of diensten.
Bedenk ten slotte: je eerste pogingen om hoofd- en lange-staart-zoekwoorden te combineren, zullen verre van perfect zijn. Toch zal alleen al de nieuwe manier waarop je er nu mee bezig bent, voldoende basis zijn om de SEO-potentie van je site nieuw leven in te blazen.
En als je er niet helemaal uitkomt, of je wilt een professioneel klankbord om je SEO-tactieken eens goed onder de loep te nemen, dan kun je altijd eens vrijblijvend contact met ons opnemen.